Εκλαϊκευτικές δράσεις στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο

 

Από την αρχή της λειτουργίας του το 2000, το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο έχει πραγματοποιήσει το στόχο να κάνει την αστρονομία προσιτή στο ευρύ κοινό και στους μαθητές μέσα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Κάθε μήνα, το Αστροσκοπείο προσφέρει διαλέξεις και σεμινάρια με αστρονομικά θέματα, καθώς και μαθήματα αστρονομικής παρατήρησης, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις πιο σύγχρονες ανακαλύψεις στην αστρονομική έρευνα. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νυχτερινό ουρανό μέσα από συζητήσεις με το προσωπικό του αστεροσκοπείου και να παρατηρήσουν διάφορα ουράνια αντικείμενα μέσα από το τηλεσκόπιο. Οι εκλαϊκευτικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο επικεντρώνονται σε ομιλίες και παρατηρήσεις διαφόρων αστρονομικών φαινομένων, αναλόγως της εποχής. Στο παρελθόν, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στο τηλεσκόπιο και η επικοινωνία του με το έμπειρο προσωπικό ώστε να παρατηρούνται πλανητικές διαβάσεις (Ερμή και Αφροδίτης) μπροστά από τον Ήλιο, ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, διαβάσεις κομητών κοντά από τη Γη, η ηλιακή δραστηριότητα και οι κηλίδες, εντυπωσιακά αντικείμενα στον Γαλαξία μας, ή ακόμη και εξωγαλαξιακά αντικείμενα. Ως αποτέλεσμα του γενικού ενδιαφέροντος του κοινού σε αστρονομικά θέματα, το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο έχει αναλάβει με ιδιαίτερη χαρά να είναι ο κύριος αρωγός στην οργάνωση και διεξαγωγή της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (World Space Week) το 2015 και έκτοτε, της παρατήρησης του Ήλιου κατά τη διάβαση του Ερμή το 2003 και το 2016, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Κάθε χρόνο, περισσότερο από 1000 μαθητές σχολείων και πάνω από 2000 ανθρώπων από το ευρύ κοινό επισκέπτονται το εργαστήριο του Αστεροσκοπείου, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που διοργανώνονται και ανακαλύπτοντας το Σύμπαν μας.

Οι εκλαϊκευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται και πέρα από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου. Μέλη του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΕΚΠΑ, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Αστεροσκοπείου, είναι εξοικειωμένοι με τη διάχυση της επιστήμης και της αστρονομίας και πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία, διεγείροντας το ενδιαφέρον σε μαθητές, νέους ανθρώπους και ερασιτέχνες αστρονόμους. Ο Δρ. Γαζέας μαζί με φοιτητές του Τμήματος Φυσικής και Μαθηματικών του ΕΚΠΑ έχουν λάβει επίσης ενεργό δράση στο 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο Athens Science Festival, προσκαλώντας συναδέλφους επαγγελματίες αστρονόμους να μεταδώσουν τη γνώση τους ως ομιλητές ή εθελοντές με στόχο την εκπαίδευση του κοινού.

Αποσκοπώντας σε μια αδιάκοπη επαφή με το κοινό, το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο διατηρεί ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μέσω της σελίδας στο Facebook , το YouTube και την ανανεωμένη ιστοσελίδα του.

 
Created by K.Gazeas, based on a template from Free CSS Templates