Διάβαση του Ερμή - 9 Μαΐου 2016

 

Οι πλανητικές διαβάσεις μπροστά από τον ηλιακό δίσκο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Στο Ηλιακό μας Σύστημα μόνο ο Ερμής και η Αφροδίτη μπορεί να προβληθούν μπροστά από τον Ήλιο, εφόσον οι τροχιές τους είναι "εσωτερικές", δηλαδή είναι μικρότερης ακτίνας από την γήινη τροχιά. Ο Ερμής περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 ημέρες. Ο συνδυασμός της τροχιακής περιόδου και της τροχιακής κλίσης μαζί με τη σχετική απόσταση του πλανήτη από τον Ήλιο και τη Γη δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για μια πλανητική διάβαση περίπου 13-14 φορές μέσα σε έναν αιώνα. Οι πιο πρόσφατες διαβάσεις του Ερμή ήταν το 2003 (ορατή από την Ελλάδα) και το 2006 (αόρατη από την Ελλάδα) και η τωρινή (2016). Η επόμενη Διάβαση του Ερμή θα συμβεί το 2019 (μερικώς ορατή από την Ελλάδα) και το 2032. Συμπεραίνει κανείς ότι οι πλανητικές διαβάσεις είναι σχετικά σπάνιες.

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο οργάνωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 μια έκτακτη εκδήλωση παρατήρησης, με την ευκαιρία της σπάνιας Διάβασης του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ. Οι δραστηριότητες οργανώθηκαν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Δρ. Κοσμά Γαζέα (Λέκτορα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής) και πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συνεισφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία για τον Τομέα Αστροφυσικής, καθώς πολλοί επισκέφθηκαν το χώρο και συμμετείχαν στις δραστηριότητες.

Η σειρά των εκδηλώσεων περιελάμβανε:

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού και παρουσίαση της λειτουργίας του τηλεσκοπίου.

Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης.

Το δελτίο τύπου μπορεί να βρεθεί εδώ.
 
Created by K.Gazeas, based on a template from Free CSS Templates