Επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο δέχεται οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού σε θέματα αιχμής στον τομέα της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής. Το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο δέχεται επισκέψεις, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατόπιν συνεννόησης με τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής και υπεύθυνο λειτουργίας του τηλεσκοπίου του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου. Εξαιρούνται οι ημέρες για τις οποίες υπάρχει άλλη προγραμματισμένη δραστηριότητα στο Αστεροσκοπείο ή είναι επίσημες αργίες. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά επίσκεψη δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τους 30, λόγω του περιορισμένου χώρου στο Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου.

Οι επισκέψεις διαρκούν περίπου 45 λεπτά (μία ακαδημαϊκή ώρα) και το κόστος τους είναι 5 Ευρώ ανά επισκέπτη. Το πρόγραμμα επίσκεψης περιλαμβάνει μια σύντομη εισαγωγική ομιλία για την ιστορία του Εργαστηρίου και τη σύγχρονη ερευνητική του δραστηριότητα, καθώς και ξενάγηση στον χώρο του τηλεσκοπίου. Κατά τις επισκέψεις πραγματοποιούνται παρατηρήσεις του ουρανού, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, τηλεφωνικά στο αστεροσκοπείο (210 7276858) ή μέσω email (observatory@phys.uoa.gr)

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο βρίσκεται στην οροφή του Τμήματος Φυσικής (Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής) στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (πράσινη κουκίδα στον παρακάτω χάρτη). Η είσοδος στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης γίνεται από την κεντρική πύλη στην οδό Ούλωφ Πάλμε στα Ιλίσια.

Χάρτης Πανεπιστημιούπολης.

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο από τις τρεις πύλες της Πανεπιστημιούπολης (κόκκινες κουκίδες στο χάρτη). Η μία πύλη βρίσκεται στην Καισαριανή (Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως), η δεύτερη στο τέρμα Ζωγράφου (Οδός Γρηγ. Κουσίδη) και η τρίτη στα Ιλίσια (αυτή είναι και η κεντρική πύλη στην οδό Ούλωφ Πάλμε/Υμηττού). Οι πύλες είναι ανοικτές κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) και ώρες 07:00-09:30 και 14:30-17:00, ενώ η κεντρική πύλη είναι πάντα ανοικτή (απαιτείται επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας) καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι πεζοί μπορούν να εισέρχονται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης από τις πολλές εισόδους, που βρίσκονται καθ΄ όλο το μήκος της περίφραξης.

Η είσοδος της Πανεπιστημιούπολης για τα οχήματα θα γίνεται από την κεντρική πύλη στην οδό Ούλωφ Πάλμε (μπλε κουκίδα), ενώ υπάρχουν και οι είσοδοι για τους πεζούς από την περιοχή Ζωγράφου (τέρμα λεωφορείων 608, 235 και 230) και από την πύλη της Καισαριανής (κόκκινες κουκίδες). Τα λεωφορεία που έρχονται στην περιοχή Ζωγράφου είναι το 608, 235 και 230 και όλα οδηγούν κοντά στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης. Το λεωφορείο 250 εκτελεί συχνά δρομολόγια από το σταθμό στον Ευαγγελισμό μέχρι την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ενώ το Ε90 εκτελεί δρομολόγια από τον Πειραιά μέχρι την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Και τα δύο λεωφορεία εισέρχονται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και σταματούν μπροστά από το Τμήμα Φυσικής.


Δείτε το χάρτη στο Google Maps

Οι προγραμματισμένες Βραδιές Κοινού στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

  • Βραδιές Κοινού στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο
  •  
    Created by K.Gazeas, based on a template from Free CSS Templates