Ηλιακό Σύστημα

 

Το video της διάβασης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο Νάνος Πλανήτης Haumea απέκρυψε έναν αστέρα 17.4 mag και το φαινόμενο ήταν ορατό από την Ελλάδα. Η επιπρόσθηση αυτή δεν έγινε ξεκάθαρα ορατή, λόγω νέφωσης. Παρ' όλα αυτά, η Haumea έγινε ορατή λίγα λεπτά πριν και λίγα λεπτά μετά την απόκρυψη, γεγονός το οποίο καταγράφηκε με το τηλεσκόπιο των 0.4 μ. Το αρχείο gif (αριστερά) δείχνει τμήμα του πεδίου που είχε καταγραφεί στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2017, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η κίνηση του νάνου πλανήτη Haumea μέσα σε 24 ώρες. Ο αστέρας που αποκρύφθηκε είναι το αμυδρό αντικείμενο στο κέντρο τηε εικόνας (σε τέλεια ευθυγράμμιση με την Haumea στις 20 Ιανουαρίου 2017).

Στις 20 Μαΐου 2017 ο Κένταυρος (Νάνος Πλανήτης) (95626) 2002 GZ32 απέκρυψε έναν αστέρα 17 mag και το φαινόμενο ήταν ορατό από την Ελλάδα. Η επιπρόσθηση έγινε ξεκάθαρα ορατή για περίπου 6 δευτερόλεπτα, κατά την οποία ο αμυδρός αστέρας αποκρύφθηκε ολοκληρωτικά. Η αντίστοιχη καμπύλη φωτός στα δεξιά δείχνει τη φωτομετρική μεταβολή του αστέρα που αποκρύφθηκε.

Το αρχείο gif στα αριστερά δείχνει το πεδίο παρατήρησης πριν και κατά τη διάρκεια της απόκρυψης ενός αστέρα 14 mag από τον Πλούτωνα στις 19 Ιουλίου 2016, Ενώ η αντίστοιχη καμπύλη φωτός στα δεξιά δείχνει τη φωτομετρική μεταβολή του αστέρα που αποκρύφθηκε.

Click here to watch comet in motion! video 1 video 2

 
Created by K.Gazeas, based on a template from Free CSS Templates