Η εγκατάταση του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου - 1994

 

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απέκτησε το δικό του παράθυρο στο Σύμπαν: ένα αστεροσκοπείο, εγκατεστημένο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, στην Αθήνα. Στην οροφή του κτηρίου του Τμήματος Φυσικής τοποθετήθηκε ένας θόλος διαμέτρου 5 μέτρων το 1994, ο οποίος από το 1999 στεγάζει το τηλεσκόπιο διαμέτρου 0.4 μέτρων και εστιακού λόγου f/8. Το αστεροσκοπείο, εκτός από το θόλο περιλαμβάνει μια αίθουσα ελέγχου και ένα μικρό δώμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διανυκτέρευση των παρατηρητών και κατά καιρούς για επισκέπτες συνεργάτες.

Το τηλεσκόπιο στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 1999 και ήταν δωρεά του προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε., κ. Λουκά Γεροσταθόπουλου, και η οποία έγινε στη μνήμη της μητέρας του Ασημίνας. Το συνολικό κόστος του τηλεσκοπίου και των συνοδευτικών οργάνων εκτιμήθηκε εκείνη την εποχή περίπου στα $140.000.

Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) - Εγκατάσταση του θόλου το 1994. Αριστερά: Καθηγ. Π. Νιάρχος, ο τεχνικός της εταιρείας OBSERVADOME, και ο Καθηγ. Π. Λασκαρίδης.

Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) - Τηλεσκόπιο 0.4 μ.


Η αίθουσα ελέγχου του αστεροσκοπείου, με το σύστημα ελέγχου του τηλεσκοπίου (TCS) και τον υπολογιστή της CCD κάμερας.
 
Created by K. Gazeas, based on a template from Free CSS Templates
Background Image: Rogelio Bernal Andreo (DeepSkyColors.com), Lunar phase: http://www.moonconnection.com/, Solar images: https://sdo.gsfc.nasa.gov/, Sky map: http://www.astroviewer.com/