Τελετή εγκαινίων - Ιανουάριος 2000

 

Η τελετή των εγκαινίων του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών έλαβε χώρα την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2000. Στην τελετή παρευρέθησαν πολλά από τα μέλη του Τμήματος, αστρονόμοι από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και από άλλα ινστιτούτα, φοιτητές και πλήθος επισκεπτών. Ανάμεσα στους ομιλητές παρευρέθησαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Καθηγ. Γ. Φιλοκύπρου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγ. Μ. Δερμιτζάκης. Ο (τότε) πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Καθηγ. Π. Λασκαρίδης, έκανε μια σύντομη εισαγωγή για την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου και την παρούσα φάση του έργου. Έπειτα, ο (τότε) διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Καθηγ. Π. Νιάρχος έδωσε ομιλία με τίτλο "Ο ρόλος των μικρών τηλεσκοπίων τον 21ο αιώνα - Το νέο τηλεσκόπιο 0.4 μ του Πανεπιστημίου Αθηνών". Ο δωρητής του τηλεσκοπίου κ. Λ. Γεροσταθόπουλος τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος του επένειμε τιμητική πλακέτα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η δωρεά αυτή έγινε εφικτή χάρη στις προσπάθειες του Καθηγ. Π. Λασκαρίδη, του οποίου η συνεισφορά στην όλη προσπάθεια ήταν ανεκτίμητη. Ο Καθηγ. Π. Νιάρχος ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου το 1999, καθώς και για την περαιτέρω λειτουργία του, ενώ ήταν ο εμπνευστής των εκδηλώσεων "Βραδιές Κοινού - Αστρονομία για όλους" οι οποίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση από το 2000. Μετά τη λήξη της τελετής, έγινε βράβευση σε τρεις φοιτητές, που έλαβαν το μεγαλύτερο βαθμό στην Αστροφυσική το 1999. Η τελετή συνοδεύτηκε με μια μικρή δεξίωση και ξενάγηση τους χώρους του νέου τηλεσκοπίου.

Ο Καθηγ. Π. Νιάρχος δίνει διάλεξη στο ακροατήριο, που απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.

Ο Καθηγ. Π. Νιάρχος και ο Δρ. Κ. Γαζέας παρουσιάζουν τις πρώτες εικόνες που έχουν ληφθεί από το τηλεσκόπιο (αριστερά). Αυτοί ήταν οι πρώτοι που λειτούργησαν το τηλεσκόπιο με τον αστρονομικό εξοπλισμό του. Οι ίδιοι παρατηρητές φαίνονται στην αίθουσα ελέγχου του αστεροσκοπείου (δεξιά), κατά την ημέρα της τελετής των εγκαινίων.

Αριστερά: Ο κ. Λ. Γεροσταθόπουλος (αριστερά) μαζί με τον Καθηγ. Γ. Φιλοκύπρου (μέση) και τον Καθηγ. Γ. Μπάνο (δεξιά). Δεξιά: Ο Καθηγ. Π. Λασκαρίδης μαζί με τον κ. Λ. Γεροσταθόπουλο, κρατώντας την τιμητική πλακέτα.

Ο Καθηγ. Π. Νιάρχος και ο Καθηγ. Π. Λασκαρίδης παρουσιάζουν το τηλεσκόπιο διαμέτρου 0.4 μ στον κ. Λ. Γεροσταθόπουλο (τρίτος από αριστερά), καθώς και στον 7 Καθηγ. Γ. Φιλοκύπρου (τέταρτος από αριστερά) και στα υπόλοιπα μέλη του Τμήματος.


 
Created by K. Gazeas, based on a template from Free CSS Templates
Background Image: Rogelio Bernal Andreo (DeepSkyColors.com), Lunar phase: http://www.moonconnection.com/, Solar images: https://sdo.gsfc.nasa.gov/, Sky map: http://www.astroviewer.com/